YÜKSEKOKULUMUZDAN HABERLER

Girişimcilik-Kariyer ve Başarı Hikayeler

Yozgat Bozok Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından ‘Girişimcilik-Kariyer ve Başarı Hikayeleri’ etkinliği düzenlendi. İlki düzenlenen etkinlikte alanında uzman ve tecrübeli isimlerden Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yozgat Odalar ve Borsalar akademik danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kara, Yozgat TSO Genel Sekreteri Hakan Bektaş, Yozgat Ticaret Borsası Genel Sekreteri Nazif Gençarslan ve Sorgun TSO Genel Sekreteri Sami Erdoğan girişimcilik ve kariyer noktasında önemli bilgiler verdi.

“Her İşletmeci Bir Girişimci Değildir”

Yozgat iş dünyasının önemli isimlerinin katıldığı etkinliğin moderatörlüğünü yapan Yozgat Bozok Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kara, işletmeci ve girişimci arasında büyük fark olduğunu belirterek, “ Girişimci, hayalleri çok üst düzey olan çok fazla şeyi hayal edebilme kapasitesine sahip kişilerdir. Diğer bir ifadeyle başka bir işletmecinin görmediğini görebilendir. Bundan dolayı her işletmeci bir girişimci değildir. Girişimci her zaman üst düzey bir risk alan, yenilikleri hayata geçiren bir kişidir.” ifadelerini kullandı. Girişimci adaylarına bazı tavsiyelerde de bulanan Dr. Öğretim Üyesi Kara, “Girişimci her zaman fırsatları gözlemlemeli, araştırma yapmalı, bol bol okuma yapmalı ve yenilikleri de göz ardı etmemelidir” dedi.

“Hayal Edin ve Uygulayın”

Reel sektörde girişimciliğin farklı bir şekilde tanımlandığını söyleyen Sorgun TSO Genel Sekreteri Sami Erdoğan, “ Akşam hayal ettiği şeylerle ilgili sabah aksiyon alan kişi girişimci olarak ifade edilebilir.” dedi. Girişimciliğin ihtiyaçtan ortaya çıktığını vurgulayan Sorgun TSO Genel Sekreteri Erdoğan, “İnsanların kendilerine lazım olan şeyler için harekete geçer ve bunun sonucunda da girişimciliğin kendiliğinden ortaya çıktığını görürüz.” ifadelerini kullandı. Erdoğan, gelecekteki kariyer planlamasında, ticari girişimcilikte ve kişisel gelişim noktasında Swot Analizi’nin altını çizdi.

“Girişimcilik Cesaret Gerektiriyor”

Yozgat Ticaret Borsası Genel Sekreteri Nazif Gençarslan, tarım ve hayvancılık konusunda ülkemizin gerektiği noktanın gerisinde olduğunu ve bu konuda genç girişimcilere önemli görevler düştüğünü söyledi. Yozgat’ın Türkiye’nin beşinci tarım ili olduğunu söyleyen Nazif Gençarslan, “Yozgat tarımsal üretimde ülkemizde 81 il içerisinde ilk 5’te yer almasına karşın üretilen ürünlerimiz şehir dışında işleniyor. Bu durumun en önemli nedeni girişimcilerin yeteri kadar şehrimizde bulunmaması. Bunu tersine çevirmek için gerekli olan girişimci açığını Meslek Yüksekokulu mezunlarının oluşturması gerekmektedir.” şeklinde konuştu. Gençarslan, girişimciliğin her şeyden önce gerçek anlamda cesaret gerektirdiğini vurguladı.

“Yozgat’ta Kadın Girişimciler Önemli Yer Tutuyor”

Girişimcilik konusunda önemli bilgiler veren Yozgat TSO Genel Sekreteri Hakan Bektaş, Yozgat’ta kadın girişimcilerin önemli bir yer tuttuğunu ve iş dünyasında önemli girişimcilerin bulunduğunu söyledi. Hakan Bektaş, “ Kadışehri’nde arazi sahibi olan kişilerin hanımlarının bir araya gelerek 5 bin dönümlük bir tarım arazisi oluşturdu. Bu arazide yetiştirilen ürünler Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Çin gibi diğer ülkelere de ihraç edilmektedir. Bu arazilerde yetiştirilen ürünler teknolojiden de yararlanılarak daha kaliteli ve daha kolay bir şekilde üretilmektedir.” dedi. Girişimcilikte kararlılığın önemine de değinen Bektaş, başarıya ulaşan girişimcilerin hiçbir zaman bu kararlılıktan asla geriye dönmediğini söyledi.

“Yerli Üretim Ülkelerin Kaderini Belirliyor”

Yerli üretim noktasına dikkat çeken Yozgat Bozok Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Sarkım, “Başkalarına bağımlı olmadan üretim gerçekleştirmek her ülkenin kaderini belirlemektedir. Bugün geldiğimiz noktaya bakarsak yerli üretim noktasında yeterli bir seviyede bulunmasaydık dış ülkelere ister istemez bağımlı kalacak ve onların isteklerini yerine getirmek zorunda kalacaktık. Bu açıdan bakıldığı zaman girişimcilik çok önemli bir yer tutuyor.” dedi. Dr. Öğretim Üyesi Sarkım, ilki düzenlenen etkinliğin dönem içerisinde de devam edeceğini, bölge ve şehrin önemli iş temsilcilerinin öğrencilerle bir araya getirileceğini söyledi.

Kariyer noktasında da önemli bilgiler veren uzman isimler, başarılı olmak isteyen kişilerin mutlaka bir kariyer haritası ve planı çıkarması gerektiği, bu plan dahilinde hareket etmelerini vurguladı.

18.10.2019 17:10